Obwarzanki krakowskie – małopolska tradycja

Żywność

Więcej o obwarzankach krakowskich

Mają niepowtarzalny smak, prezentują się bardzo interesująco, a kupić je możemy wyłącznie w jednym mieście w Polsce. O czym piszemy? Rzecz jasna chodzi o obwarzanki krakowskie, które niewątpliwie są wizytówką dawnej stolicy naszego kraju i najważniejszą tradycją krakowskich piekarzy. Dlaczego szczycą się tak ogromnym uznaniem? W jaki sposób wypieka się obwarzanki krakowskie? Czemu goście przybywający do Krakowa najpierw chcą skosztować akurat opisywanego smakołyku?

Obwarzanki krakowskie – o tradycji parę słów

Tradycja wytwarzania obwarzanków krakowskich zaczęła się w połowie trzynastego stulecia. W annałach zaś opisano je wiek później, gdy zauważono, iż przepadała za nimi królowa Jadwiga – żona Władysława Jagiełły. Najpierw spożywano je jedynie w czasie Wielkiego Postu, ale potem na stołach pojawiały się też w pozostałych porach roku. W piętnastym wieku władca Jan Olbracht wydał przywilej, według którego mogli wypiekać je wyłącznie krakowscy rzemieślnicy. Taką samą rzecz zrobiła 5 wieków potem Unia Europejska, dodając je do spisu wyrobów tradycyjnych.

Receptura obwarzanków krakowskich

Obwarzanki mają formę okręgu z wyraźną spiralną fakturą oraz średnicę około 15 cm. Obwarzanki krakowskie od stuleci wypiekane są według identycznego przepisu. Ich określenie oraz wyjątkowy aromat okazują się skutkiem obwarzania. Po wyciągnięciu z wody obwarzanki krakowskie posypuje się dodatkami – na przykład solą tudzież serem – i wkłada do pieca.

Nasze dane teleadresowe:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków

Tel.: 12 633 75 02
E-mail: [email protected]