Żywność eko – nie każdy produkt może zasłużyć na to miano

Zakupy Żywność

W tym miejscu znajdziesz więcej informacji o przetworach ekologicznych.

Od dynamicznego rozkwitu branży żywieniowej, który zaczął się na początku XX wieku, artykuły jedzone przez nas na co dzień zaczęto często wypełniać różnorodnymi substancjami przedłużającymi ich zdatność do spożycia. Lecz razem z dojrzewającym zainteresowaniem nabywców odnośnie tego, co jedzą i jakie może to wywoływać konsekwencje dla ich zdrowia, ostatnimi czasy coraz częściej szukają oni artykułów wykonanych z żywności eko.

Eko żywność – mniejsza zawartość azotynów, azotanów oraz metali ciężkich

Żeby konkretny wyrób sprzedawany w Polsce mógł nazywać się „ekologicznym”, musi sprostać kilku wymogom. Żywność ekologiczna oraz przetwory z niej wytwarzane muszą pozyskać stosowne certyfikaty nadawane przez upoważnione do tego instytuty. Głównym jednak cechą spożywczych artykułów ekologicznych jest to, iż zastosowane do ich przyrządzenia owoce i warzywa kultywowano według najważniejszych obostrzeń rolnictwa ekologicznego. To znaczy, iż rolnicy nie stosowali syntetycznych środków zabezpieczenia roślin ani nawozów, które mogłyby negatywnie oddziaływać nie tylko na zdrowie ludzi, lecz które również szkodzą ekosystemowi. Niektóre bowiem nawozy zatruwają wody gruntowe bądź powodują zasolenie gleby, a natryski pół chemicznymi pestycydami często są powodem śmierci pożytecznych organizmów. Natomiast ekologiczna uprawa powoduje, że owoce oraz warzywa mają wielokrotnie niższą zawartość azotynów, azotanów oraz metali ciężkich, a to oznacza, iż mniej tych związków przedostanie się do ustroju ich konsumentów.

Jak winna być oznaczona zdrowa żywność?

Żywność eko podlega stałemu nadzorowi we wszystkich fazach produkcji, w tym także w trakcie magazynowania oraz transportu. Co ważne, jeśli artykuł spełnia kryteria, jego producent prócz typowych informacji m.in. o kaloryczności, temperaturze składowania, dacie przydatności do spożycia i masie netto, miejscu pochodzenia składników, musi dodatkowo obligatoryjnie wskazać numer ID organu kontrolnego niniejszy artykuł oraz zamieścić logo produkcji ekologicznej Unii Europejskiej, którym są białe gwiazdki, które tworzą w kształt listka. Poszukując ekologicznych przetworów należy zatem czytać starannie etykiety produktów, a kupując je online w sklepie producenta sprawdzić, czy na stronie opublikowana jest informacja o uzyskanych certyfikatach.

Nasze dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]