
Sól kłodawska i himalajska – bogaty skład mineralny
Jeśli chcesz kupić sól kłodawską niejodowaną, koniecznie odwiedź ten adres.
Substancją konieczną do właściwego funkcjonowania ludzkiego organizmu jest sól. Jakie właściwości posiada sól kłodawska czy sól himalajska? Czemu warto ich używać w kuchni?
Sól himalajska – jakie pierwiastki zawiera?
Sól kuchenna to jeden z najważniejszych dodatków, który znakomicie wzbogaca smak posiłków. Choć nadużywanie soli może mieć niepożądane oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej rozważne dawki (nie więcej niż 6 gramów dziennie) są konieczne dla właściwego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól zaopatruje nas wszak w sód, tj. w pierwiastek odpowiedzialny za gospodarkę wodną oraz podtrzymanie właściwego ciśnienia krwi. Jednym ze zdrowych rodzajów soli jest sól himalajska pochodząca ze złóż szacowanych na ok. 250 mln lat. Składnik ten zawiera mnóstwo wartościowych minerałów oraz pierwiastków, m.in. wapń, potas czy cynk, a zarazem nie posiada niebezpiecznych komponentów i zanieczyszczeń, np. metali ciężkich. Sól himalajska znakomicie podbija smak potraw i jest sprzedawana zarówno w postaci grubych, jak i drobnych kryształków.
Sól kłodawska – wykorzystywana nie tylko w branży gastronomicznej
Sól kłodawska natomiast to składnik o dużym poziomie czystości – zawiera 97% chlorku sodu i jest świetnym dodatkiem do naszych kiszonek. Jest między innymi kopalnią wapnia, cynku czy potasu, a więc pierwiastków niezbędnych do zachowania pełni wigoru. Niejodowana sól kłodawska wydobywana jest w kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie jest poddawana , dzięki czemu nie zatraca swoich własności i jest łatwo wchłaniana przez organizm. Sól kłodawska jest na co dzień używana nie tylko w branży spożywczej, ale też sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w kosmetyce, lecznictwie i rolnictwie.
Nasze dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]