sok z kapusty kiszonej, soki z kiszonych warzyw

Soki z kiszonych warzyw to samo zdrowie

Zakupy Zdrowie Żywność

Z kwaszonek korzysta się w słowiańskiej tradycyjnej kuchni od wieków. Od paru lat jednakże często mówi się też o właściwościach zdrowotnych soków z kiszonych warzyw, w szczególności z kapusty oraz buraków. To wręcz tzw. superfood, który teraz często pojawia się na półkach sklepowych w działach z żywnością ekologiczną.

Sok z kiszonej kapusty – znaczne ilości witamin oraz żelaza

W dzieciństwie sok z kiszonej kapusty spożywał bodaj większość z nas. Nasze babcie same kwasiły kapustę na podstawie przekazywanych w rodzinie przepisów, a po wykorzystaniu kapusty raz za razem przynosiły swoim wnusiom szklankę z sokiem, wyjaśniając, że sok jest niezmiernie zdrowy, aczkolwiek nie wszystkim smakuje. I nie myliły się! Sok z kapusty kiszonej to wspaniałe źródło witamin! Zawiera on ogromne ilości witamin z grupy B, E, A oraz C, a także przeróżne minerały, jak m.in. sód, żelazo i potas. Wiele osób miewa trudności z przywyknięciem do cierpkiego smaku tego soku, jednakże warto pić go systematycznie, gdyż wypłukuje toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu, usuwa toksyny z organizmu, działa on bakterio- i grzybobójczo oraz ma dobry wpływ na pracę żołądka, więc w efekcie może być pomocny w procesie odchudzania. W szczególności natomiast pomaga uzupełnić deficyt kwasu askorbinowego, dzięki czemu wspiera odporność organizmu i chroni przed częstymi przeziębieniami. Sok z kapusty kiszonej poleca się również osobom, chorym na anemię ze względu na znajdujące się w nim żelazo. Oczywiście nawet ze zdrowym produktem nie warto przesadzać – zaleca się pić około 250 ml soku na dzień.

Atuty soku z kiszonego buraka

Kolejnym lubianym sokiem, który wykorzystujemy od lat w kuchni, a który spożywamy też jako zdrową przekąskę, jest sok z kiszonych buraków. W jego składzie znajdziemy mnóstwo witamin i ma właściwości przeciwzapalne, antyseptyczne oraz antyoksydacyjne. Sok ten podnosi odporność: zapobiega zatwardzeniom, obniża poziom cholesterolu, a równocześnie podnosi koncentrację. Chociaż buraki wyróżniają się sporą zawartością cukru, to sok z kiszonego buraka nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i mogą go spożywać cukrzycy. Nie zaleca się jednakże jego konsumpcji kobietom karmiącym piersią oraz w ciąży, jak również osobom cierpiącym na reumatyzm lub choroby nerek.

Jeżeli nie masz możliwości, by przygotowywać soki z kiszonek na własną rękę, możesz kupić je w swoim markecie albo zamówić bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednakże, że tego typu soki powinno się składować w niskich temperaturach.

Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.

Nasze dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]