Na kanapce, w zupie, jako dodatek do dań głównych – o ogórkach kiszonych

Zakupy Żywność

Jeśli szukasz ogórków kwaszonych, koniecznie wejdź na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Ogorki-kiszone/13.

Na kanapce, w zupie, w sałatce czy jako dodatek do drugiego dania – kiszone ogórki w środkowoeuropejskiej kuchni spożywamy częściej aniżeli chcielibyśmy przyznać. Nas to nie dziwi, bo kiszone warzywa są równie zdrowe, co smaczne.

Ogórki kwaszone – kup gotowe albo zakiś je samodzielnie

Kwaszone ogórki to warzywa, które poddano naturalnemu procesowi fermentacji. Ich wykonanie jest niezwykle łatwe. Stosuje się do tego drewniane beczułki lub duże gliniane garnki, w których ogórki wraz z przyprawami zalewa się wodą z solą, a następnie kładzie się pojemnik na minimum kilkanaście dni w chłodzie, aż fermentacja mlekowa zakwasi zawartość. Wielbiciele mało kwaśnych smaków mogą przystąpić do konsumpcji kwaszonki już po kilku dobach – takie ogórki określamy „małosolnymi”. W podstawowym przepisie do solanki wraz z ogórkami wrzuca się ząbki czosnku oraz koper, lecz walory smakowe ogórków kiszonych można podkręcić też różnymi dodatkami, między innymi ziarnami pieprzu, kawałkami marchwilub liśćmi laurowymi. Naturalnie nie wszyscy mają czas ani dużo miejsca w kuchni, aby osobiście przygotowywać takie kiszonki. Nie każdy posiada również piwnicę bądź spiżarnię, w której może chować żywność w ogromnych ilościach. Nie znaczy to natomiast, iż jest się zmuszonym zrezygnować z kiszonych ogórków – w każdej chwili możemy nabyć je w sklepie na wagę lub w poręcznych opakowaniach, tj. w pojemnikach albo w workach foliowych, które bez problemu da się schować w lodówce.

Dlaczego warto spożywać ogórki kiszone?

Od wieków powszechnie wiadomo, że warzywa poddane fermentacji korzystnie wpływają na ludzki organizm. I to prawda, bo razem z kiszonkami wchłaniamy pożyteczne bakterie, które korzystnie oddziałują na florę przewodów pokarmowych oraz redukują ich pH, poprawiając w ten sposób trawienie. Lecz to nie wszystko! Kiszone ogórki są nietuczące (dostarczają ledwie 12 kilokalorii w 10 dag), a przy tym zawierają m.in. witaminy z grupy B, witaminę K1, C i D, a także wiele minerałów ważnych dla poprawnego działania organizmu, to przykładowo wapń, żelazo, magnez, fosfor i cynk. A co z zalewą po kiszonych ogórkach? O ile doceniamy kwaskowate smaki, rekomendujemy nie wylewać jej po zjedzeniu kiszonek. Lepiej ją wypić lub dodać do zupy ogórkowej, gdyż w miarę kwaszenia mikroelementy przedostają się po części do soku. Trzeba jednak zaznaczyć, na kwaszonki powinny uważać osoby z nadciśnieniem – w kiszonkach znajduje się bowiem duża ilość soli.

Nasze dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]