Kwaszone przetwory warzywne – zdrowe i lubiane przekąski

Zakupy Żywność

Co powinieneś wiedzieć o przetwory warzywne producent?

Kiszone warzywa są tak silnie zakorzenione w tradycyjnej kuchni polskiej, że sądzimy, iż jest to wyłącznie słowiański rarytas, nieczęsto spotykany w pozostałych częściach świata. Tymczasem kiszone przetwory z warzyw lubiane są nie tylko na starym kontynencie, ale również w Ameryce Południowej i Północnej oraz w Azji.

Kiszonki słyną ze swoich aspektów prozdrowotnych

Badacze historii potwierdzają, że proces konserwowania żywności poprzez ich zanurzenie w solance, w soli bądź w roztworze octu, stosowany jest przez ludzkość od ponad 4 tysiącleci. Proces ten najprawdopodobniej nie pochodzi nawet z Europy, a z obszarów dawnej Mezopotamii. Pożywienie, które poddaje się fermentacji z pomocą bakterii kwasu mlekowego nie psuje się, bowiem niskie pH zawiesiny, w której jest ono zanurzone, ogranicza namnażanie się bakterii gnilnych. Parę wieków wstecz był to świetny sposób, żeby wydłużyć okres zdatności do spożycia warzyw, mięsa i ryb niekiedy o kilkadziesiąt tygodni. W wyniku tego pojawiła się tradycja przygotowywania m.in. kiszonek warzywnych z myślą o chłodnych miesiącach. Kiszonki od zawsze słyną z aspektów prozdrowotnych, co naturalnie potwierdziło się w badaniach. Charakteryzują się one np. ogromną zawartością witaminy C, dlatego marynarze statków, które zaopatrzone były w kiszonki, rzadziej chorowali na cyngę. Co ciekawe, w naszym języku kwaszone przetwory z warzyw określa się w swobodnej mowie “kiszonkami”, tymczasem kiszonka to… karma objętościowa dla zwierząt np z pulpy ziemniaczanej i buraka cukrowego.

Kwaszonki w Polsce i na świecie

Najbardziej znanym warzywem kiszonym jest ogórek, którego używa się w kuchni w zasadzie w większości zakątków świata, także w USA i w Kanadzie, gdzie ten rodzaj przetworów z warzyw nie cieszy się dużą popularnością. Tymczasem pickle są tam prawdopodobnie niezmiernie lubianym dodatkiem do kanapek, burgerów oraz hot-dogów. Nad Wisłą obok ogórka, bardzo popularne są kwaszone buraczki i kapusta, które wykorzystuje się do przyrządzania zup oraz surówek. Ale nie tylko te warzywa można kisić. W innych krajach świata kisi się m.in. rzodkiew, paprykę, jak również owoce (przykładowo śliwki).

Ocet i Solanka modyfikują teksturę oraz smak warzyw, dodając im kwaśności i chrupkości. Kiszonki nie tylko z warzyw, z czasem lat stały się podstawą albo znaczącym dodatkiem do niezliczonej liczby przepisów narodowych. Należy wiedzieć, że smak kiszonych przetworów może być inny w oddalonych od siebie regionach świata, bo jest on zależny od dodatków do zalewy, które wykorzystuje się w trakcie kwaszenia. Wskutek tego ogórek przygotowany wedle typowego polskiego przepisu, nie będzie smakował tak jak ten zakiszony np. w Indiach.

Nasze dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]